Нова коронавірусна інфекція (2019-nCoV)

Коронавіруси – це велика родина вірусів, які можуть спричиняти як легкі захворювання типу застуди, так і серйозні, як, наприклад,атипова пневмонія.
Механізм передачі — повітряно-крапельний.
Інкубаційний період коливається від 2-12 днів.
Симптоми захворювання,схожі на захворювання ГРВІ. Основні клінічні ознаки та симптоми : гарячка та утруднене дихання , сильний кашель, помірний головний біль і інші.
Профілактика :
- уникати скупчень людей,
- користуватися одноразовими масками при необхідності,
- регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання,
- повноцінно харчуватися з введенням в їжу натуральних вітамінів,
- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів,
- уникати перевтоми,
- мати чисті руки,
- користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками,
- при необхідності використовувати хімічні засоби профілактики, які є в аптеках (вітаміни, противірусні препарати) .
Не займайтеся самолікуванням! Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.
При появі перших симптомів вірусного захворювання потрібно негайно звернутись до лікаря !

Виконання режиму дня – важлива умова збереження здоров’я.

1. Значення режиму дня у житті людини.

Здоров’я – один з основних чинників щастя, радості та повноцінного життя людини.Одним з основних завдань сучасної школи є збереження здоров’я дітей, розвиток навичок та вмінь, що сприятимуть соціальній реалізації учнів, сприятимуть адаптації в соціумі. На необхідність дотримання режиму дня вказують психологи, лікарі, підкреслюючи, що це важливий засіб збереження нормальної працездатності учня. Зберегти здоров'я дітей допоможе здоровий спосіб життя, який, безперечно, повинен формуватись в сім'ї. Звичайно дотримуватися його не просто через те, що це пов`язано з соціально-економічною та екологічно скрутою у нашій державі. Але ж, погодьтеся, здоров'я дітей - найголовніша цінність за будь-яких умов життя.

За даними МОЗ90% підлітків – мають відхилення у загальному стані здоров’я. З них 20% підлітків – мають по два і більше захворюваннь.

2.Характеристика основних режимних моментів та педагогічні вимоги до них.

З чого ж потрібно починати? Звичайно, з раціонального режиму дня. Відкоригуйте його для вашої дитини. Основні рекомендації гігієністів, психологів і педагогів повинні бути виконані. Ми пропонуємо будувати раціональний режим дня на основі природних біологічних ритмів. Вчені прийшли до висновку, що хвороби виникають здебільшого за умов дизгармонії між людиною та природою. Людина є частиною природи і мусить підкорятися її законам. Науковими дослідженнями доведено, що за біоритмологічними типами всі люди поділяються: на „жайворонків" - 41% (більша працездатність цих людей у першій половині дня); „сови" - 29% (працездатність увечері і навіть вночі); „голуби" - 30% (в них гарний рівень працездатності протягом усього дня). По своїй суті всі люди „жайворонки" або „голуби". Саме „голуби" є домінуючими в усій дитячій популяції.

Основні компоненти, які складають раціональний режим дня
7.00
Підйом
Чому саму у цей час? Виявлено, якщо прокинутись разом з природою, то відчуття бадьорості буде присутнім весь день. Вітайтесь зі всіма рідними.
7.05
Ранкова гімнастика
У дітей слабо розвинені м'язи спини та шиї, тому їм просто важко утримувати голову. Треба робити вправи на зміцнення цих м'язів. Під час ранкової гімнастики активізуються клітини головного мозку завдяки притоку крові, збагаченої киснем; у результаті підвиується рівень розумової працездатності.
7.15
Ранковий туалет
Обов'язково чистити зуби та вмиватися прохолодною водою. Гарна звичка приймати душ, спочатку теплий, потім прохолодний. Ця процедура посилить кровопостачання, збадьорить, викличе апетит.
7.00-9.00
Сніданок
Найвища працездатність органів травлення з 7.00 до 15.00 годин. Найнижчий рівень - з 19.00 до 3.00 години ночі.
Ситний сніданок з 7.00 до 9.00 дуже корисний для організму, тому що в цей час найвища активність шлунку. Їжу, спожиту у період біоритмологічної активності шлунка, найкраще буде перетравлено.
10.00-11.00
Другий сніданок
З 9.00 до 11.00 години активно працює підшлункова залоза, яка регулює рівень цукру в крові, і якщо не вгамувати голод, то знижується розумова працездатність. Після такого підкріплення діти будуть жвавими, бадьорими, їх розумове сприйняття значно поліпшиться.
12.00-13.00
Обід
Обідати бажано з 12.00 до 13.00. Це час максимального об'єму приймання їжі - до 40% добового раціону, тому що 13.00 до 15.00 години - час найвищої працездатності тонкого кишечника, активізації процесів травлення.
13.00 -13.30
Активний відпочинок
Післяя обіду дітям необхідний відпочинок на свіжому повітрі, рухліві ігри та розваги.
Активно відпочивши, дитина знову готова до навчання. Аристотель казав: "Мысль становится живее, если тело разогрето прогулкой"
13.30-17.30
Самопідготовка
Час активної розумової діяльності. Треба виконувати домашні завдання, читати, малювати. ліпити, займатися улюбленими справами, відвідувати гуртки та секції.
18.00-19.00
Вечеря
Запам'ятайте, що приймати їжу після 19.00 години небажано. Вечеря повиння бути легкою, тобто каші, овочі, молочнокислі продукти. Потрібно їсти якомога менше, оскільки в цей час органи травлення знаходяться в пригніченому стані, а за відсутності у вечірні години спеціальних ферментів, їжа не перетравлюється до ранку, а розкладається, протухає під впливом численних мікроорганізмів і викликає отруєння всього організму. Пізнє вживання їжі порушує усі внутрішні біоритми.
20.00-21.00
Вечірній туалет
о 20.00 - підготовка до наступного дня (зібрати портфель, підготувати форму)
Провітрити кімнату. Якщо в кімнаті прохолодно, дитина швидко засинає і сон її глибокий. В спальні не можна встановлювати комп'ютири, вмикати на ніч пристрої для підзарядки. Якщо частота електроприладів збігається з частотою коливань внутрішніх органів людини, можуть початися негаразди зі здоров'ям - головний біль, ускладнене дихання.
21.00
Час сну
Саме в цей час природа заспокоюється, що позитивно впливає на процеси засинання і дозволяє ритмам тіла сповільнюватись природним чином.
Вночі активніше протікають процеси росту, а слюнні та імункові залози припиняють свою роботу

В спальній кімнаті де спочиває дитина не можна встановлювати комп'ютер, вмикати на ніч пристрої для підзарядки батарейок. Дитина не повинна спати головою в куток, оскільки саме в кутках кімнати найсильніше концентрується електромагнітне випромінювання. Під час сну важливе значення має правильне положення тіла. Висота подушки впливає на формування прикусу дитини. Подушка має бути не дуже високою і не дуже низькою.

Важливо дотримуватися вікових нормативів сну. Для дітей 7-10 років він відповідає 10-11 годинам нічного сну.

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів.

Одним з найбільш розповсюджених захворювань опорно-рухового апарату є порушення постави.

Постава – це звичне положення тіла людини під час ходьби, стояння, сидіння і роботи. Для фізіологічно правильної постави характерним є нормальне положення хребта з його помірними природними вигинами, симетричне розташування плечей і лопаток, пряме тримання голови, прямі ноги без сплющення стоп. Правильна постава є необхідною передумовою оптимального функціонування органів руху, правильного розташування внутрішніх органів і положення центра ваги?

Передумовами порушень постави може бути те:

- що дитину рано садять, обкладаючи подушками,

- неправильно носять на руках,

- дуже рано навчають ходьбі, в час прогулянок постійно тримають за руку.

Основними причинами формування неправильної патологічної постави є:

- Надмірна жирова маса тіла;

- Збільшення статичних навантажень на хребет, пов’язане з необхідністю тривалого підтримання робочої пози;

- Неправильні звички сидіння горблячись і викривляючи хребет вбік, стояти з упором на одну ногу, ходити з нахиленою вниз головою і опущеними та зведеними вперед плечима.

Одним з завдань кожного педагога є виховання у учнів правильної робочої постави.

Адже відучувати учня від неправильного сидіння значно важче, ніж навчити сидіти правильно. Найбільш фізіологічно доцільною при писанні, читанні, кресленні в учнів є невимушена поза з легким нахилом тулуба вперед;

відстань від очей до зошита 24 – 35 см.

Розташування передпліч має бути симетричне, кисті повинні лежати на столі приблизно під прямим кутом, ноги зігнуті в колінних суглобах під кутом 90◦, стопи стоять на підставці парти або на підлозі. Висота сидіння повинна бути рівна довжині гомілки стопою плюс 2 – 3 см на каблук. Лише за таких умов ноги учня в усіх трьох суглобах зігнуті приблизно під прямим кутом, що попереджує застій крові в нижніх кінцівках і органах малого тазу.

Розміщення парт в класі має бути таким, щоб забезпечити зручний підхід до кожного робочого місця.

Основною вимогою при розсадженні учнів в класі є відповідність розмірів парт росту учнів. В кожному класі повинно бути не менше трьох груп парт. При відсутності належного номера парти учня ліпше посадити за парту (стіл) більшого, ніж належить, розміру, ніж меншого.

При розсадженні учнів в класі враховують їх рівень здоров’я, зору, слуху, стану опорно-рухового апарату тощо. Дітям із зниженим зором відводять перші парти біля вікна; учнів, схильних до простудних захворювань, ангіни, ревматизму слід садити далі від вікна.

З метою профілактики короткозорості, вад постави та викривлення хребта дітей, що сидять на перших партах, двічі на рік міняють місцями.

Плоскостопість – це деформація стопи, її часткове або повне опущення поздовжнього або поперечного склепіння стопи. Діти , що мають плоскостопість швидко стомлюються при ходьбі і бігові, скаржаться на біль в ногах.

Плоскостопість буває набутою і вродженою. Набута плоскостопість серед учнів зустрічається частіше, ніж вроджена. Вона може бути статичною, паралітичною і травматичною. Найчастіше зустрічається статична плоскостопість. Основними причинами її виникнення є надмірна жирова маса, носіння важких тягарів, носіння валяного взуття, а також взуття на твердій підошві і без каблука.

З метою профілактики плоскостопості змінне шкільне взуття повинно мати невеликий (1,5 – 2 см) каблучок. Для зміцнення м’язів, які підтримують склепіння стопи рекомендується ходьба босоніж по нерівній (але м’якій) поверхні, ходьба на носках, п’ятах, внутрішній і зовнішній сторонах стопи тощо. Деякі з цих вправ доцільно використовувати під час фізкультхвилинок учнів початкових класів. Дівчатам не бажано носити взуття з надмірно високими каблуками, оскільки це сприяє розвитку поперечної плоскостопості і, окрім того може призвести до порушень постави.

Медична статистика вказує, що перший ворог учнів - зниження зору.

Найчастіше дитячі очі страждають від короткозорості (міопія), коли дитина погано бачить вдалину.

Рідше у дітей розвивається далекозорість (коли очі погано бачать поблизу), а також астигматизм, - специфічне зниження зору. Благодатний грунт для розладів зору - тривала зорова робота на близькій відстані: читання, письмо, креслення, робота за монітором.

На жаль, падінню зору у школярів рідко вдається запобігти. Проте мінімізувати збиток можливо. Кращим методом профілактики медики вважають правильну організацію робочого місця в комплексі з правильним тренуванням і відпочинком. Книги та зошити повинні знаходитися не ближче ніж в 30 см від очей. Велика роль відводиться освітленню. Відповідно до санітарно-гігієнічних вимог, кожен шкільний клас зобов'язаний мати великі вікна. Ідеально, якщо дитина сидить біля вікна, коли природне світло падає зліва, а в темний час доби приміщення має висвітлюватися люмінесцентними лампами. На перервах рекомендується давати очам відпочинок, а, прийшовши додому, не можна кидатися робити уроки або дивитися телевізор. Найкраще прогулятися.

Крім цього, батьки повинні пояснити дітям користь тренування м'язів очей за допомогою простих вправ:

- Кілька разів із силою заплющити, а потім відкрити очі.

- Обертати очима спочатку за годинниковою, а потім проти годинникової стрілки.

- Сфокусувати зір на віддаленому предметі, після чого близько до очей піднести палець і сфокусувати зір на ньому.

- Кілька раз подивитися вгору, вниз, вліво, вправо.

Такі вправи варто робити регулярно протягом дня, а при скаргах дитини на втому очей, відчуття різі або пісок в них потрібно звертатися до офтальмолога.

Рекомендації батькам "Бережіть здоров'я дитини"

Що ви, шановні батьки, можете зробити для збереження здоров'я своїх дітей?

Проведіть перевірку здоров'я дитини за всіма параметрами: дитина щорічно повинна побувати в невропатолога, хірурга, ортопеда, окуліста, отоларинголога, стоматолога, педіатра, здати аналізи.

Частіше спілкуйтеся з дитиною, адже менше хворіють ті діти, які часто спілкуються з батьками. Постарайтеся, щоб у сім'ї було побільше радості, посмішок: сміх, радість посилюють імунну систему, позитивно впливають на нервову систему, покращують загальне самопочуття, на 50 відсотків зростає продуктивність навчання.

Зверніть особливу увагу на гігієну зору (зір дітей катастрофічно падає). Не давайте дітям дивитись телевізор більше 1-2-х годин на день. Потурбуйтеся, щоб на робочому місці (столі) дитини було достатнє освітлення. Дитина не повинна читати лежачи. Після 45-ти хвилин підготовки домашніх завдань треба робити перерву.

Зверніть особливу увагу на дотримання гігієни слуху: мити вуха регулярно, не слухати гучної музики, не виходити на мороз без шапки.

Треба стежити, щоб ваша дитина не тягнулась до шкідливих звичок. Звертайте увагу на її харчування. Щодня пропонуйте дитині погризти моркву, таким чином «убиваючи двох зайців»: підгодуємо очі вітаміном А та зміцнимо зуби. На сніданок давайте дитині горіхи, родзинки, курагу - це для посилення мозкової діяльності, а також сир - для зміцнення кісток. Переконайте дитину у шкідливості чіпсів, ароматизованих сухариків і солодких газованих напоїв. Неправильне харчування призводить до хвороб: діабету, ожиріння, карієсу, гіпертонії, атеросклерозу, серцевих нападів.

Вирощуйте кімнатні квіти. Рослини очищають повітря, насичують його киснем. Старайтеся спільно з дитиною побільше бувати на свіжому повітрі.

Зверніть особливу увагу на поліпшення особистої гігієни. Допоможіть дитині скласти та дотримуватись режиму праці й відпочинку. Лягати спати вона повинна в один і той же час. Перед сном обов'язково треба побувати на свіжому повітрі, прогулятися. У цей час не рекомендуються рухливі ігри, заняття фізкультурою, проте бажане читання спокійних і добрих книжок. Уранці дитина не повинна різко підійматися з ліжка: за ніч між хребцями накопичується рідина, а тому необхідно кілька разів потягнутися, щоб дати можливість хребту «прокинутись». Біля ліжка покладіть масажний килимок із гумовими шпильками, щоб, підвівшись уранці, дитина кілька хвилин потопталась на ньому, подразнюючи активні точки на стопах, приводячи себе в бадьорий стан.

Пам’ятка для батьків «Що треба знати про вірусний гепатит А»


У світі щорічно реєструється до 10 млн. випадків захворювань на вірусний гепатит А, який має повсюдне та нерівномірне поширення. Захворюваності на гострий гепатит А в нашому регіоні притаманна осінньо-зимова сезонність з початком підйому у серпні та закінченням у січні.

Що ж потрібно знати про гострий вірусний гепатит А?

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму.

Як можна заразитися вірусом гепатиту А?

Джерелом захворювання є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту А, які переважно зустрічаються у дітей. Інкубаційний період триває від 15 до 50 днів, в середньому 25-30 днів.

Вірус може передаватися через брудні руки при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді.

Коли хворий стає заразним?

Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів. Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих.

Що потрібно знати, щоб попередити інфікування вірусом гепатиту А?

Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену. При використанні води із колодязя або артезіанської води для пиття необхідно переконатися, що дані джерела водопостачання пройшли необхідну дезінфекційну обробку. Вживати тільки добре вимиті овочі та фрукти. Проте, найбільш реальним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація дорослих та дітей, що може забезпечити імунологічний захист на 20 років.

Що робити, якщо хтось із сім'ї захворів на гострий вірусний гепатит А?

При появі перших ознак захворювання звернутися до лікаря. У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Найголовніше – обов’язково пройти обстеження на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові! Особливо це актуально при виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, бо тільки так можна виявити хворого до появи жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.

Джерелом інфекції вірусного гепатиту А є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Шановні батьки! Треба зробити все, що залежить від вас, щоб ваші діти були здоровими.

Шкідлива смакота

Усі знають, наскільки шкідлива така смакота, як чипси й сухарики! При дитині не їжте їх, не дражніть його!

До складу чипсів зазвичай входять не лише картопля й олія, але й ароматизатори, наприклад смак «сметана й цибуля» (в ньому містяться підсилювачі смаку й аромату E-621, E-627, E-631), суха молочна сироватка, регулятор кислотності (молочна кислота, яблучна кислота), дріжджі сухі, гідролізований рослинний білок (соя), домішки для запобігання злежуванню (E-551), чорний мелений перець.

Як ви розумієте, сухарики теж навряд чи можна назвати корисними.

Практично всі солодкі газовані напої містять у своєму складі суміш хімічних домішок, барвників, підсолоджувачів, ароматизаторів, стабілізаторів, вуглекислого газу й інших штучних речовин, які роблять напій приємним на смак і запах, але небезпечним для здоров'я.

Солодкі напої насичені калоріями, у той час як макро- і мікроелементів у них міститься дуже мало або вони відсутні взагалі.

Презентація "За здоровий спосіб життя" від 9 класу

Кiлькiсть переглядiв: 347

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.